Нарешті дійшли руки до цього: моя кляуза на ДАЙця:
Начальнику Управління Державної
Автомобільної Інспекції ГУ МВС
України у Львівській області
п. Мицак Богдану Федоровичу
Від: Віталія Михайловича
м. Львів, вул. Хххххх хх, кв. ххх, ххххх
моб. тел.: ххххххххххх
СКАРГА
На неправомірні дії посадових осіб державної автомобільної інспекції
“28” листопада 2010 року , керуючи автомобілем Seat Toledo, державний номерний знак ВС0001ВТ, рухався у лівій смузі руху по вул. Пасічній в напрямку перехрестя вулиць Джорджа Вашингтона – Пасічна, з наміром виконати маневр розвороту, та заїхати на АЗС мережі “ОККО”, яка знаходиться за адресою м.Львів, вул. Дж. Вашингтона, 12, окрім того, зі мною в автомобілі знаходилась моя дружина – хххххххххххх Оксана Михайлівна 1982 року народження та наш малолітній син – ххххххххххх Артем Віталійович 2008 року народження, який спав у дружини на руках, мене було зупинено співробітником ДАІ.
Інспектор ДАІ, (як пізніше виявилось це був - сержант міліції ДПС БДПС ВДАІ м. Львова Окілка Олегом Тарасовичем, нагрудний знак ЛВ 0698), підійшовши до мого авто, незрозуміло представився, не назвав причину зупинки, а відразу, наказовим, грубим тоном наказав мені передати йому посвідчення водія і техпаспорт, (чим порушив вимоги Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України, затвердженої Наказом МВС України № 111 від 27.03.2009р., а саме п. 15.5, де чітко вказано, що під час звернення до водія працівник Державтоінспекції МВС зобов'язаний прикласти праву руку до головного убору, привітатися, чітко й зрозуміло відрекомендуватися, назвати свою посаду, звання та прізвище, висловити вимогу про передачу водієм документів для перевірки та повідомити про причину зупинки транспортного засобу і суть скоєного правопорушення.), та звинуватив мене у порушені п.11.5 ПДР, також інспектор ДАІ сказав мені, що всі мої “правопорушення” зафіксовані на відеокамеру і це є доказом скоєння мною порушення п. 11.5 ПДР. Враховуючи, що п.21 ст.11 Закону України ”Про міліцію“ дозволяє використовувати передбачені нормативно-правовими актами технічні засоби, в тому числі засоби фото- і відеоспостереження, для виявлення та фіксування порушень правил дорожнього руху, а таким нормативно-правовим актом є наказ МВС України №111 від 27 березня 2009р., але п.18.10 якого забороняє використовувати під час несення служби технічні засоби та прилади, які не сертифіковані в Україні та не пройшли повірку або мають свідоцтво про повірку, термін дії якого минув, я задав питання щодо приналежності цієї відеокамери, її сертифікації, повірки, та відповідності до ст.8 Закону України “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах” метою якого є захист інформації, яка є власністю держави, а також чи можу я подивитись свідоцтво про держ. повірку відеокамери та звірити її серійний номер, марку, модель із даними що внесені у вищезгадане свідоцтво - інспектор ДАІ відповів, що сертифікат відповідності і свідоцтво про держ. повірку цієї відеокамери, а також приналежність відеокамери – це його особиста справа і мене це не стосується.
Своїми діями співробітник міліції також порушив вимоги п.3.2 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби Державтоінспекції МВС України, затвердженої Наказом МВС України № 111 від 27.03.2009р щодо забезпечення безперебійного руху транспортних засобів.
Згідно Кодексу Адміністративного Судочинства України (далі КАСУ), ст. 70 належність та допустимість доказів:
1. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмету доказування.
2. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.
3. Докази, одержані з порушенням закону, судом при вирішенні справи не беруться до уваги.
4. Обставини, які за законом повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися ніякими іншими засобами доказування, крім випадків, коли щодо таких обставин не виникає спору.
Але фактично мені не було надано жодних доказів моєї вини, не опитано свідка, що знаходився в моєму авто і проігноровано мої пояснення.
Згідно:
- п.4.5 положення про державну автомобільну інспекцію міністерства внутрішніх справ, затвердженого постановою КМУ від 14.04.1997р. № 341 одним з основних завдань ДАІ є забезпечення безпеки учасників дорожнього руху, захист їх прав та законних інтересів;
- п.2.2 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби державтоінспекції МВС України, затвердженої наказом МВС України № 111 від 27.03.2009р. у своїй діяльності працівники підрозділів ДПС керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правовими актами Міністерства внутрішніх справ України та цією Інструкцією;
- п.6.25 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби державтоінспекції МВС України, затвердженої наказом МВС України № 111 від 27.03.2009р. працівник підрозділу ДПС під час несення служби зобов'язаний неухильно дотримуватися законності та не допускати її порушень;
- п.18.7 Інструкції з діяльності підрозділів дорожньо-патрульної служби державтоінспекції МВС України, затвердженої наказом МВС України № 111 від 27.03.2009р. у взаємовідносинах з учасниками дорожнього руху працівникам підрозділів ДПС забороняється пред'являти безпідставні звинувачення;
- ст.19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами.
Всупереч цьому інспектором ДАІ при складанні протоколу про адмінправопорушення та винесення постанови про притягнення мене до адмінвідповідальності, не було враховано і дотримано вимог вищевказаних нормативно-правових актів, проігноровано мої пояснення, пояснення свідка, складено протокол про адміністративне правопорушення серії ВС № 174672 від 28.11.2010 (копія додається), та винесено постанову про притягнення мене до адміністративної відповідальності серії ВС № 269529 передбачену ч.2 ст.122 КУпАП, а саме - порушення п. 11.5 ПДР – рух в лівій смузі при вільній правій на дорозі з двома смугами для руху в одному напрямку. Зазначеною постановою на мене було накладено стягнення у вигляді штрафу в розмірі 425 гривень.
У процессі спілкування з інспектором ДАІ мене обурило безпідставне звинувачення та рівень знань ним ПДР, як посадовою особою ДПС. Звинувачення мене в правопорушенні відповідачем у присутності інших людей (зокрема моєї дружини), було приниженням моєї честі та гідності як громодянина України, та вивело мене з психологічної рівноваги. Тривалий час я відчував душевні страждання незаконним звинуваченням та повідомленням про сплату штрафу у розмірі 425 грн. і змушений був потім керувати автомобілем в стані нервового збудження. Часу на відновлення душевної рівноваги не було так як я вже запізнювався до кінцевого пункту призначення (вдома нас чекав мій батько, який є важко хворим). Це додатково негативно впливало на нервову систему так як я розумів, що повністю безпечне керування автомобілем при виборі оптимального режиму швидкості у такому стані не можливе і може призвести до помилки. Мої плани вчасно прибути на місце призначення були зруйновані інспектором ДАІ, що негативно відобразилося на моїх приватних цілях. Крім того у моєму авто знаходився
мій неповнолітній син 2008 року народження і я дуже переживав, щоб безпечно його довезти додому, відчував додаткову відповідальність за життя мого маленького сина та коханої дружини, яких я перевозив перебуваючи у збудженому стані. Інспектором ДАІ було проведено фактично адміністративне затримання мене продовж понад 40 хвилин. На протязі всього часу затримання я був безпідставно позбавлений волі, права на свободу і особисту недоторканість, та права володіння та користування своєю власністью (автомобілем). Це безпідставне звинувачення змусило мене звертатись до суду та приходити на розгляд справи (14.12.2010). В звязку з цим я змушений був витрачати час мого приватного життя на судове провадження, яке було для мене неприємним, та крім того, відривало від особистих справ. Було згаяно тривалий час на знайомство нормативними документами, Кодексами та складання заяви до суду про скасування постанови, даної скарги, так як я не фахівець в юридичній галузі.
Продовж усього часу, близко місяця (до скасування постанови), я відчував негативне психологічне напруження, яке породжувало гнітючі думки про можливість безпідставно втратити гроші у розмірі 425 грн., не відчуваючи за собою ніякої провини, що завдавало шкоди моєму здоров'ю. Крім того до всіх вище зазначених моральних страждань додається те, що внаслідок неправомірних дій інспектора ДАІ у мене зникає віра у справедливу діяльність Державної Автомобільної Інспекції України та виникають негативні емоції при зустрічі з посадовими особами ДАІ . В сукупності всі ці неприємні обставини, породжені протиправними діями інспектора ДАІ, завдали мені моральної шкоди яку я оцінюю в грошовому еквіваленті не менш як 3000 (три тисячі) грн. Відносно відшкодування завданих мені моральних збитків, я подаватиму на сержанта міліції ДПС БДПС ВДАІ м. Львова Окілка Олега Тарасовича, нагрудний знак ЛВ 0698, позов до суду відповідно до:
- ст. 56 Конституції України - кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень;
- п.4 ч.2 ст.105 КАС України передбачає можливість стягнення з відповідача – суб’єкта владних повноважень коштів на відшкодування спричиненої його незаконними діями шкоди) як матеріальної, так і моральної). Таку шкоду мені, справді, спричинено. Оскільки, у відповідності до ст..25 ч.3 Закону України „Про міліцію”, заподіяні збитки працівником міліції відшкодовуються державою, а відповідач є органом державної влади, і до того ж, у відповідності до ст.1172 ЦК України, несе відповідальність за дії свого працівника при виконанні службових обов’язків, то саме відповідач має відшкодувати матеріальну та моральну шкоду;
- ст. 25 ЗУ “Про звернення громадян” - Відшкодування збитків громадянину у зв'язку з порушенням вимог цього Закону при розгляді його скарги: У разі задоволення скарги орган або посадова особа, які прийняли неправомірне рішення щодо звернення громадянина, відшкодовують йому завдані матеріальні збитки, пов'язані з поданням і розглядом скарги, обгрунтовані витрати, понесені у зв'язку з виїздом для розгляду скарги на вимогу відповідного органу, і втрачений за цей час заробіток. Спори про стягнення витрат розглядаються в судовому порядку. Громадянину на його вимогу і в порядку, встановленому чинним законодавством, можуть бути відшкодовані моральні збитки, завдані неправомірними діями або рішеннями органу чи посадової особи при розгляді скарги;
- ст.ст. 23, 1167 Цивільного Кодексу України.
Мною, було складено та подано “30” листопада 2010 року до Личаківського районного суду м. Львова адміністративний позов (копія додається) про визнання протиправною та скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності серії ВС № 269529 від “28” листопада 2010 року, на підставі даного позову та ст. 107 КАС України судом було ухвалено відкриття провадження у справі (копія додається), та призначено судове засідання на 14:30 год., 14.12.2010 р. На дане засідання інспектор не з’явився, хоч був поінформований належним чином, не надав жодних доказів чи показань, що стосуються даної справи. Суд визнав дії сержанта міліції ДПС БДПС ВДАІ м. Львова Окілка Олега Тарасовича, нагрудний знак ЛВ 0698 протиправними, та скасував постанову про притягнення мене до адміністративної відповідальності серії ВС № 269529 передбачену ч.2 ст.122 КупАП. (копія ухвали суду додається).
Згідно п. 2.22 Наказу №77 від 26.02.2009 “Про затвердження Інструкції з оформлення працівниками Державтоінспекції МВС матеріалів про адміністративні порушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху”: “У разі скасування постанови в справі про адміністративне правопорушення внаслідок її неправомірного винесення за даним фактом проводиться службова перевірка. Стосовно винної посадової особи відповідно до положень Закону України “Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України” ( 3460-15), вживаються заходи дисциплінарного впливу, відомості про які додаються до матеріалів перевірки.”
Згідно ч. 2 ст.25 Закону україни “Про міліцію”: “При порушенні працівником міліції прав і законних інтересів громадянина міліція зобов'язана вжити заходів до поновлення цих прав, відшкодування завданих матеріальних збитків, на вимогу громадянина публічно вибачитися.”
На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5-7, ст.ст. 18-20 Закону України “Про звернення громадян”, ст. 40 Конституції України,
ПРОШУ:
1. Вжити заходів дисциплінарного впливу до службової (посадової) особи ДАІ, яка
вчинила дії, що порушують законодавство (сержанта міліції ДПС БДПС ВДАІ м.
Львова Окілка Олега Тарасовича, нагрудний знак ЛВ 0698 ), та керівників підрозділу
ДАІ, які допускають такі порушення працівниками при організації несення ними
служби;
2. Публічного вибачення в мій адрес, через місцевий засіб масової інформації;
3. Завчасно повідомити мене про дату і назву засобу масової інформації в якому будуть
принесені (опубліковані) публічні вибачення;
4. Надати мені письмову, обґрунтовану відповідь на цей запит у порядку та у терміни,
передбачені ст.20 Закону України “Про звернення громадян”.
Залишаю за собою право звернутися до органів прокуратури, СВБ та ЗМІ.
Додатки:
1. копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення
серії ВС № 174672 від 28.11.2010 (1 аркуш);
2. копія постанови про притягнення мене до адміністративної відповідальності серії ВС № 269529 від 28.11.2010 (1 аркуш);
3. копія адміністративного позову (5 аркушів);
4. копія ухвали суду про відкриття провадження по справі (2аркуші);
5. копія постанови суду про скасування постанови про притягнення мене до адміністративної відповідальності, та визнання дій інспектора протиправними (1 двосторонній аркуш).
“ 29 ” грудня 2010 р. __________________ хххххххххх В.М.
відправив, і тепер чекаю на відповідь

Відповідь буде (швидш за все) дуже поверхневою, а тому готую новий сюрприз - кілька інформаційних запитів у ДАЙ - адже ми готуємо ДАЙішника на поовільному вогні у власному соку....