Фотозвіти про VJ-мандри

-=VJ=-
Майор
Майор
Автомобиль: Toledo Superwagen 2008
Контактна інформація:

Re: Фотозвіти про VJ-мандри

Повідомлення -=VJ=- »

Море і фортеці
Зображення

Цього року на сімейній нараді було вирішено не йти на "Країну мрій", як усі роки до цього - в основному тому, що на нашу думку вона безнадійно зіпсувалася в усіх значеннях.
Тож триденну "відпустку" призначено витратити "на морЯ", оскільки іншого варіанту до наступного року не передбачається.
А оскільки просто "морЯ" - то замало для такої поїздки, то основними пунктами мандрівки були:
1. Відвідати Аккерманську фортецю.
2. Протестувати перед Великою Двотижневою Відпусткою наметовий спосіб відпочинку.

Для другого пункту після довгих перечитувань незліченної кількості сторінок і сайтів було придбано намета "Tramp Lair 4" і надувний спальний матрацик King Size - це щоб не розкидатись грошима на чотири каремати, які разом будуть коштувати дорожче за один матрац, а по зручності будуть сильно програвати.
Китайського насоса для нього знайшли в супермаркеті, але додумалися забути вдома, тому більше кубометра повітря довелося закачати в нього власними легенями :) Там же для їжі в комплект до мангалу додалися тринога і казанок на чотири літри. Зауважу, що згодом виявилося, як в тій пісні - "але це ще не все", оскільки для нормального відпочинку не вистачає ще чайника. На цьому приготувальна частина до першої в житті абсолютно "дикої" туристичної мандрівки закінчилася.

Описувати, як доїхати до Одеси, нема сенсу - це і так всі знають. Скажу лишень, що траса від Києва до Білої Церкви і від Білої Церкви до Одеси, як кажуть в тій самій Одесі - "это же две большие разницы". Якщо до БЦ є лише одне місце, де можна справді спокійно їхати дозволені на таких дорогах 110 км, не наражаючись на небезпеку влетіти в яму, то до Умані вже вся дорога така, а від Умані і до Одеси це вже практично "хайвей", на якому дозволено їхати вже 130 - і так їхати справді можна, бо дорога як дзеркало. Щоправда в результаті деякі переоцінюють свої можливості, тому на зворотньому шляху ми бачили дві аварії - один збив відбійник і вилетів на зустрічну сторону, де сидів, взявшись за голову, в розбитій дощенту машині, поки довкола тусувались ДАІшники, другий - лежав догори колесами в чистому полі.

Виїхати вирішили спробувати вночі. На Одесу я катався всього раз, це було в далекому 2001-му році і нас тоді віз колега з роботи, а ми здебільшого спали, як коти - та хоч виїхали о шостій ранку я все ж чудово пам"ятаю, як ми напеклися в машині, поки доїхали до дванадцятої в Іллічівськ, і як потім було весело по полуденній спеці гасати містом і шукати собі місця для відпочинку, та й пости ДАІ через кожних десять кілометрів нервували. В результаті з Києва ми вичимчикували о десятій вечора, о дванадцятій забрали ще двох колег по відпочинку в Білій Церкві і рівнесенько зі стартом нового дня стартували на море.

Їхати вночі виявилося справді зручно: прохолодно, машин мізер, поліціянтів взагалі катма - бачили лише один раз, і то вони не перевіряли машини, а пили каву при дорозі. Єдиний недолік - вночі не сильно розгонишся, тому часу пішло десь в півтора рази більше, аніж коли поверталися назад вдень. Ну і єдине зауваження - треба перед цим гарно виспатися. Щоправда мені це не вдалося - якраз напередодні натовп бидла вирішив щось відсвяткувати і завивав, реготав та співав під вікнами не згірш за зграю п'яних бабуінів до третьої ночі.

Після приблизно чотирьох годин дороги ліву частину обрію зайняли води Дністровського лиману, а в машині прокинулися навіть ті, хто ще не доспав - бо довкола чомусь почали пролітати вивіски та щити з надписами молдавською мовою і навіть якась будка, над якою майорів прапор сусідньої з нашою країною Молдови. Оскільки теоретична підготовка до мандрівки цього разу була мізерна, знайомство зі знаменитою "дорогою на Рені" виявилось для нас великим сюрпризом. Дорогою всередині компанії висувалися різні думки - від варіанту "заблукали і заїхали до сусідньої країни" і до ідеї "поки їхали, вночі Молдова напала на Україну і захопила давно омріяну Бесарабію". "Жару" піддавав GPS, який категорично відмовився нас кудись везти, демонструючи суцільну сірість на карті, і вимагаючи таким чином завантажувати в нього карту Європи перш, ніж щось від нього хотіти.

Але все виявилося набагато простіше:

1.1. Республіка Молдова передає у власність (володіння, користування і розпорядження) Україні ділянку автомобільної дороги Одеса - Рені в районі населеного пункту Паланка Республіки Молдова, а також земельну ділянку, по якій вона проходить (далі - передана ділянка).
1.2. Передана ділянка є власністю України на території Республіки Молдова.
4.1. Пропуск мешканців населеного пункту Паланка, які прямують на транспортних засобах на територію, що прилягає до переданої ділянки, здійснюється по дорозі-виїзді на вказану ділянку на км 57 + 400. Всі інші існуючі дороги-виїзди на передану ділянку зі сторони населеного пункту Паланка будуть закриті з дня набуття чинності цим Протоколом.
4.2. На переданій ділянці Україна здійснює дорожньо-транспортний контроль. На переданій ділянці не буде здійснюватись прикордонний, митний та інші види контролю, які здійснюються при перетинанні державного кордону.
6.1. На переданій ділянці діє юрисдикція України.

(с)Додатковий протокол до Договору між Україною і Республікою Молдова про державний кордон щодо передачі у власність Україні ділянки автомобільної дороги Одеса - Рені в районі населеного пункту Паланка Республіки Молдова, а також земельної ділянки, по якій вона проходить, і режиму їх експлуатації

Таким чином ця маленька ділянка - єдине місце в Україні, де без жодного документу можна спокійно перетнути кордон і опинитися на території Молдови. На заїзді до неї браві прикордонники ввічливо запитають вас про мету поїздки і видадуть проштампований талончик із записом часу, дати та кількості людей в автівці, на виїзді - відберуть його назад і побажають щасливої дороги. Ми тут були вочевидь не першими, тому що молодий хлопець на "вході" запитав, чи в Києві ще хтось лишився. Я знав, що на вихідні планується "Велике Визволення Києва", але не думав, що практично усі поїдуть десь саме в цей регіон. Далі я ще про це згадаю.

Дороги, які знаходяться в Білгород-Дністровському районі заслуговують окремих матюків, хоч я і не люблю їх вживати. Я ще ніде таких не бачив - навіть в найзабитіших селах центральної України. При користуванні ними виникає думка, що їх як проклали ще до війни - так вони тут і лежать неремонтовані. Навіть більш-менш якісне покриття в самому неочікуваному місці може перериватися десятиметровою зоною, яка складається з метрових ям глибиною до двадцяти сантиметрів, які можуть повністю перекривати дорогу від краю до краю. В кількох місцях я взагалі бачив унікальну ситуацію - "державна" асфальтована дорога, вбита до стану "проїде лише комбайн", а поруч з нею по полю викатана альтернативна їй "грунтовка", якою і пересуваються місцеві легкові автомобілі. Причому такі "подвійні дороги" можуть простягатися на десятки кілометрів. Та попри всі негаразди в Б-Д ми були о шостій ранку - при тому, що основна споруда, яка нас цікавила, відчинялася лише о восьмій, тож у нас був час не лише вивчити розкопки древнього міста скіфів-орачів [url=http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1% ... 9">Тіри</A>, а й поблукати берегами лиману, вивчити околиці фортеці, заповнені феноменальними будяками у мій зріст, і ще й поспати з годинку в машині.

Історію міст краще, аніж у Вікіпедії, я писати не вмію, шукати сарсматський склеп та скіфську могилу вже не було сил та настрою, тому обмежуся лише фортецею - вибачайте вже, що світлинки вийшли ніякі через погоду і власний стан, надто замучений, аби шукати якісь ракурси і гратися з компенсацією освітлення.

Зображення Зображення Зображення

Скажу одразу - фортеця величезна. За площею перед нею пасує і Хотин, навіть якщо брати його разом із засипаними стінами першої лінії оборони - стінами охоплено більше дев'яти гектарів, розбитих на п'ять "дворів", причому усі стіни в чудовому, як для України, стані, відчувається, що фортецею займаються, слідкують за станом і відновлюють, якщо щось десь завалюється. По стінах можна ходити - принаймні оголошень про заборону нема, а можливість є, тому при бажанні можна вилізти старими мурованими східцями і подивитись на неозорий лиман з фортечної стіни.

Єдиний, але дуже значний, недолік - окрім самих стін там більше нема на що дивитися. Є ще дві виставки - знарядь катування та Тіри, але обидві вони аж до десятої години ранку все ще лишались зачиненими. Є сліди тиру, як і в Меджибожі, але в ньому теж нікого не було. Є виставка старовинної зброї - кілька требушетів, гармат і такого іншого. Себто якісь спроби урізноманітнити відвідування таки робляться, хоч і не дуже швидко. А можна було б зробити справжню перлину туризму - якщо зробити хоча б кілька музеїв то ж таки старовинної зброї, яка десятиліттями гниє в переповнених запасниках.

Зображення

Після відвідування фортеці на березі прісного лиману захотілось на солоне море. Тут нас вперше зустрів неприємний сюрприз - берег моря в цій частині не зручненький рівний пляж. Узбережжя обривається за десять метрів від води прямовисною стіною висотою з півтора десятка метрів, і спуститись з неї можна лише за наявності альпіністського спорядження або лопати і великої кількості вільного часу.

Зображення

Першою ідеєю було поїхати до Лебедівки - але там виявилось стільки людей, що не лише яблуку ніде було впасти, а й навіть чайці клюнути. Тут я вдруге відчув гордість за нашу машинку - вона проїхала по піщаній косі і навіть ніде не загрузла, "з'ївши" її так само легко, як і ями на дорогах до цього. А от те, що було далі, переконало мене, що ми купили всюдихід не гірший за лендкрузер.

Власне ідею поїхати однією з "грунтівок" вздовж поля у сподіванні виїхати до моря нам підкинув GPS. Щоправда він чесно попереджав, що вона закінчується в лісі і нічого не гарантував, але ми були вже у такому відчаї від напливу людства в ці краї, від недосипу, спеки і голоду, що поперлися в такі місця, звідки б нас в разі застрягання якби і витягли, то хіба що трактором, найближчий з яких був, мабуть, в кількох годинах мандрування пішки. Одним словом - полізли чортзна куди наосліп, ризикуючи стати посеред безлюдного поля. Але дідька лисого - Толедо не лише спокійно з'їв ледь видну колію від трактора, який колись тут проїхав, він навіть подолав глибоченький рівчак, щоправда прийшлось трохи грунту під колеса підкинути. Одним словом: я був шокований - приємно, звісно. Оце сиджу і думаю - що це буває в таких випадках, коли я, людина, що зазвичай діє зважено і до ризику не схильна, лізу в такі дупи і виходжу з них без ушкоджень: везіння, допомога вищих сил, інтуїція? Я можу відступати перед на перший погляд простими задачами через неприємне відчуття, яке підказує, що щось там не так, а можу полізти в очевидну халепу, тому що є якась іраціональна упевненість, що все закінчиться добре. Так було за все життя може разів з десять - але жодного разу мене відчуття не підводили, хоча озираючись потім назад і оцінюючи можливі наслідки у випадку неприємного закінчення, стає навіть більше, аніж просто страшно. Та це вже оффтопні дурниці.

Одним словом - виїхали ми на грунтову дорогу, проїхали нею щось з кілометр і зустріли добре викатаний поворот просто в ліс. А в його кінці був не позначений на жодній карті і не прорекламований жодним вказівником кемпінг - підозрюю, що абсолютно "незаконний" з точки зору державного права. За 15 гривень з дорослої людини на добу [url=діти та собаки безкоштовно) в ньому надавалася галявина [url=це важко, мабуть, уявити, але господарі примудрились так облаштувати ту ділянку лісу, що вона справді стала схожа на багатоквартирний будинок - дерева та кущі ділять площу на галявини різного розміру так, що ніхто нікому не заважає), вода для миття [url=поганенька через відчутний присмак, однак прісна), туалет, вихід до моря і прибраний пляж, в наявності були площадка для волейболу, тенісний стіл і всяке інше відпочинкове обладнання. Думаю, що це якраз те, що треба новачкам в такому стилі відпочинку, принаймні нам сподобалось все - і перший в житті поставлений намет, і перша в житті зварена на вогнищі юшка, і розмови біля багаття до появи зірок. Тепер - до дідька ті готелі з їх нахабним персоналом і скаженими цінами, туди ж - тих кримських мешканців, котрі деруть по 100 гривень за обідрану халабуду - ура вільному наметовому відпочинку :) Єдине, що трохи псувало настрій - власники дітей та собак, оскільки перші - "квіти життя", яким ніхто і слова не скаже, навіть якщо вони о першій ночі будуть гратися з подарованим їм свистком, а другі - "кращі друзі", за якими не треба слідкувати, навіть якщо у них з'явиться бажання покласти купу, де їм заманеться - але то все ж таки дрібниці.

Зображення

От такий вийшов відпочинок за три дні :)
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Мандрівка на "Трипільське коло" нічим особливим в географічному плані не вирізняється, тому малювати карту я вже, вибачайте, не буду :) Писати про нього також дуже мало що є.
Минулорічний фестиваль нам запам"ятався двома речами - надзвичайно неприємною і стомлюючою мандрівкою туди-назад, яка до того ж не дала можливості досидіти до кінця і побачити саме цікаве, і відсутністю хоч якоїсь їжі: якщо не брав з собою нічого, то сидів голодний, оскільки яток з наїдками було аж одна, і там записувались в кілометрову чергу "на блокнот".
Порівнюючи з 2008 роком фестиваль однозначно став кращим. Звісно, транспорт оцінити не маю змоги, оскільки тепер мандрую на власному, але бачив великі автобуси, а на інфоцентрі висів розклад їх прибуття-відбуття, з чого роблю висновок, що цього року бажаючим поїхати на фест не треба було бігати по трасі і шукати, який би автобус за скажену ціну винайняти.
Сам інфоцентр теж цього разу працював, здається, краще - принаймні черги по десять чоловік на реєстрацію не було. З іншого боку - ну дуже гарно виросли ціни: минулорічну я не пригадую, але була вона щось близько десяти чи двадцяти гривень за один день, цього ж року було 50 за один день і 75 за два дні. Однак я за гроші все одно не пошкодував.
Організація, яка лежала на "власниках" мені видалася цього разу практично ідеальною - хто хотів їсти своє, для того була купа сушняку довкола і колоди для дрів, хто хотів харчуватись готовим - було десь з десяток різних забігайлівок, від минулорічних коржиків з картоплею та котлет в тісті до помідорів на розвіс та готового плову і супів, черг при цьому особливих не спостерігалось. Був навіть правильний квас в бочці - на відміну від того "псевдоквасу", який розливали в забігайлівках, не схожого на розведену кока-колу.

Єдиним справді незручним недоліком організації для нас, за вирішенням сімейної ради, залишилось планування концертів. Їй-бо - краще було б недільну програму перенести на вечір п'ятниці. А так вийшло якось криво - основна програма пройшла в суботу, на неділю вже залишатись на цілий день заради концерту "другого сорту" увечері було не надто цікаво, та й я можу собі уявити, якою виходить в понеділок на роботу людина, яка відгуляла до пізньої ночі за майже сто кілометрів від Києва, а потім ще незнамо як і коли повернулась додому. Ми втекли під час зливи, яка уперіщила в обід неділі, і якраз вчасно дістались додому, аби розпакувати речі, привести себе до нормального вигляду і хоч трохи відпочити - тим паче ніхто з недільної програми нас не приваблював. Ну зрештою на фестивалі ж не лише студенти і учні їздять, у яких зараз канікули - могли б і про працюючих людей подумати...
Ну і найголовніше - музична програма фестивалю. Були гурти, заради яких ми, власне, туди і поїхали - було кілька приємних відкриттів.

Зображення Зображення Зображення Зображення

Рун - давно знані, але цього разу з ними виступило кілька дівчат з якоїсь школи танцю, які станцювали джигу, і то було чудово, просто такі тобі феї.
Телері - перший раз бачив і чув цих "українських ельфів", але в цілому дуже непогано.

Рокаш - це був перше приємне відкриття. Браття білоруси порвали - не знаю, чи всіх, але нашу компанію точно. Вокал Паліни Дулінец - просто надзвичайний.
Йорій Клоц - хай вибачає мене вокаліст цього гурту, якщо я помилюся, але було таке враження, що вийшов на сцену він чи то в дупу обкурений, чи то вельми п'яний. Говорив відповідно, один раз переплутав пісню і один раз повністю "вилетів" зі слів. Що, втім, не робить музику гіршою - сподобались їхні варіанти електронної обробки українських обрядових пісень.

Цих бідних дівчат хтось з організаторів додумався поставити поміж гуртами. Як розпалена публіка сприймала народні пісні - можете собі уявити. Самі дівчата, здається, теж відчували себе зайвими на цьому святі життя - це, схоже, відчув хтось з артистів - не знаю, хто саме - і сів за барабанну установку, додавши ритму до чисто голосового співу, публіка одразу повеселішала.

Зображення

Пропала Грамота - перше велике розчарування. Не в тому плані, що я від них чекав чогось особливого, а в плані зіпсування настрою. Пісні, як сказав один член нашої команди, "суцільний гон", ритму ніякого нема, нічим не чіпляє. А вже коли затягнули пісню про калік, які просять милостиню, то ми не пішли лише тому, що перед цим було сказано, що це остання пісня.
Тінь Сонця - тут до назви додати, мабуть, і нічого. Хіба що - ТС наживо ще краща за свої записи. До того ж більшу частину пісень я чомусь не чув. Якщо скласти докупи виступ "Рокаш" та "Тінь Сонця" - то вже фест для мене "відбив" свої гроші :), але ж це ще не все :)

Очеретяний Кіт - друге розчарування. Нічого цікавого, ледь не поснули. Хоча зустрічав людей, які були в захваті - це, мабуть, ті самі смаки, про які не сперечаються.

АтмАсфера - другий раз нічого казати. Хай вибачає мене "Тінь Сонця", яку я дуже люблю, але справжніми хедлайнерами виявилась таки "Атмасфера". Гурт, який ще нещодавно безкоштовно виступав на Хрещатику, зараз вже мандрує фестивалями різних країн (наступний - в Норвегії) і збирає нагороди ящиками - зокрема нещодавно виграли конкурс “Zloty Baczek” і тепер поїдуть на "Вудсток". Це був другий гурт на фестивалі, який все поле вимагало вийти "на біс" і єдиний, якому організатори дозволили це зробити - настільки великим було захоплення. Ну і кожного разу не можу не згадати Гогітідзе - хай вибачають сестрички Яремчук, але в живому виступі голова колективу він, разом зі своєю дарбукою.
Ну і нарешті придбав їх диск - тепер він у мене надовго оселився в плей-листі.

Все інше було як і має бути на класичному етнофестивалі - різні саморобки, кобзарі, безліч народу у вишиванках і навіть можливість постріляти з лука.

Зображення

Підбиваючи підсумки - зустрічав я, звісно, і розчарованих фестивалем, але ми були задоволеними, підкреслюю - це виключно суб"єктивна думка. Ще б трішки його підрихтувати - і був би взагалі ідеал. Зокрема було б непогано покращити слідкування за гостями - деякі люди, яких я там зустрічав, стовідсотково не платили за вхід, а були місцевими гопами, нажратими алкоголем, які десь перелізли через тин подивитися, що тут робиться. Ну і за "підігрітими" товаришами було б непогано хоч трохи слідкувати - у сцени взагалі не було ніякої охорони, тому з десятеро "готових" дуже швидко перейшли від звичайного штовхання в колі один з одним до того, що один з них за допомогою інших виліз на сцену з лопатою і почав кривлятися. Було бридко, якщо чесно - і не хотілося б повторення такого надалі. Хоча краще вже так, аніж тотальний міліцейський контроль, як на "Країні мрій". До того ж випивки і цигарок було на порядки менше, аніж на тій же "Країні мрій" - особливо цікаво було спостерігати, як один з тих гопів, ну такий класичний, що далі вже нікуди - в джинсах, туфлях і светрі від спортивного костюма - вирішив покурити і почав у всіх навколо просити запальничку. Шестеро людей довкола нього сказали, що не палять, на цьому його спроби і зупинились :)

Наступним пунктом тепер буде "Свірж" і мандрівка усією Західною Україною. Карпати - чекайте на нас! :)
ToLida
Участник клуба
Автомобиль: Seat Tolida SW 1.6i

Повідомлення ToLida »

VJ, з нетерпінням чекаємо на Твої враження! Сподіваємось вони будуть максимально позитивними :ok:
[url=http://forum-lines.ru/][img]http://forum-lines.ru/rez/ab170872.gif[/img][/url]

[b][color=#BF00BF]Аж КАПЕЦЬ як все АЛІҐАНСЬКО!!![/color][/b]
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Ліда писав:VJ, з нетерпінням чекаємо на Твої враження! Сподіваємось вони будуть максимально позитивними :ok:
Звісно позитивними, які ж вони ще можуть бути від моєї улюбленої Західної України? :)

Тільки враження будуть трішки пізніше, коли зупиниться наш шалений біг фортецями і палацами та можна буде сісти і спокійно подумати про побачене, та й світлинки по мобілці не дуже весело кидати :) От поки що накидав міні-оповіданнячко за мотивами позавчорашньої вечері - якраз буде таке собі текстове враження :)

261 метр над рівнем моря

Дощ. Постійний, бридкий, дрібний, від якого весь світ стає сірим і нецікавим. Намета розбити можна – але сидіти в ньому в холоді і вологості приємного мало. Спати можна і в машині, але вогнище не розпалиш. Що робити? Їхати дорогою, сподіваючись, що якась з придорожніх забігайлівок буде відчинена о десятій ночі. Темно, хоч в око стрель, фари автівки виривають з чорної, як смола, темряви дорожні знаки, розмітку і ями різного калібру та конфігурації. І раптом – світло. Привітний лепрекон в зеленому курдуплику поруч з кухлем пива на вивісці. Абсолютно непрезентабельна назва «Пивбар» і заклик спробувати домашньої кухні з 0 до 24 години. Мабуть, звична картина – прокурене приміщення, обдерті меблі, купа алкашів, які, перекрикуючи шансон, намагаються перевершити один одного у володінні нецензурною лексикою. Одним словом – придорожній бар.

Але при першому ж погляді разючий контраст дійсності з уявним просто кидається в очі. Стилізований тиночок і віз на подвір'ї, окремі кабінки зі столиками, які відокремлюються від основної зали розшитими зверху донизу українською вишивкою завісами, світле дерево в оформленні, прикрашені солярними символами, стіл з акуратними скатертинками, кілька чоловік тихо в кутку ведуть бесіду за салатами, очікуючи на вечерю – таке враження, що потрапив в корчму на пів тисячоліття назад в часі. Стомлена від вражень голова гуде, не менш стомлені від натискання педалей ноги ниють – все тіло проситься тільки чогось перехопити і впасти.

- Прошу

Га? А, це меню принесли. Перша сторінка – салати. Друга сторінка – салати. Разом – 58 найменувань. Брехня якась, мабуть готують лише десяток, а накидали побільше для реклами.

- І що, усі є?
- Так.
- Дайте-но оцей.

Обираємо самий простий, аби не чекати довго чи не наражатися на вічне київське «ой, знаєте, цього саме зараз нема, виберіть інший». Третя сторінка – десяток перших страв. Традиційно – борщ. Три види – без м’яса за 3.50, з м’ясом – на гривню дорожче, з ребрами – ще на гривню дорожче. Найкрутіший варіант – якраз ціною в київську перепічку чи половину шаурми на вулиці. Або півпорції борщу в «Двох гусях» чи півмиски супу в «Челентано», де обидва постійно обідаємо. Приємно, втім нічого дивного – все ж не столиця. Друга страва – одна сторінка, дві, три. 55 найменувань. І ці є? Ну все, хай-но доведуть.

- На друге – чанахи і печеню по-домашньому в глечику. І чаю.

Голова сама собою хилиться до столу поспати. Але ні, не час і не місце. Краще обговоримо, куди його завтра податися. Перший пункт – Золочів, другий…

- Прошу

Що ще? О, салат. Не встигли і до другого пункту дійти. Добре, починаємо з огірків і помідорів, приправлених – треба ж таке, навіть свіжою, а не кислою, сметаною. Переходимо до другого пункту, третього. На середині салату на столі дивним чином з’являються чашко миски з борщем – смачним, наваристим, духм’яним. Отакої – ще й не встигли салат доїсти, а вже й борщ є. До залу входить типовий представник знайомого класу – джинси, спортивний светр в дві смужки, туфлі.

- Прошу пані, чаю і дві канапки з сиром.

Внутрішня свідомість починає двоїтись від навали дисонансів.

- Перепрошую, апельсина нема – то може бути персик?
- Може.

То компанії за сусіднім столиком не вистачило до горілки соку. Природно-співучі голосні звуки не сплутаєш з жодною іншою мовою чи місцевістю, вони одразу нагадують де ти є. Порожній посуд з-під борщу тим часом непомітно перетворюється на пузаті глечики, з яких несеться смачна пара – з одного часникова, з іншого – тушкованої картоплі та м’яса. Проходить п’ять хвилин боротьби зі вмістом, десять – черево, яке ще півгодини тому вважало, що здатне проковтнути цілого кабана, викидає білий прапор і виходить переможеним з сутички з їхнім вмістом. Думки самі собою звертають на інші теми:

- Скажи, як тут чудово?
- Ще й як. Так і хочеться тут лишитись жити - вже лише заради однієї кухні. А скільки тут інших принад - і не злічити.
- Цікаво, хати в тому ж Свіржі дешевші за Переяслав? А так - твоя компанія у Львові є, моя - є, якого дідька ми в тому Києві забули?

Цікаво, невже ще десять хвилин тому справді хотілось спати? Тепер енергії стільки, що ще на три замки вистачить і десяток музеїв. Проміжки, як в тому анекдоті, заповнюються гарячим солодким чаєм. Рахунок – вартість обіду в київській забігайлівці на одну особу з двох страв. Ні, це якісь помилкові ціни, 50% «на чай» мають компенсувати цю всесвітню несправедливість. Оберт ключа, тихий шум мотора, стукіт дощу об капот, під колеса знову лягають кілометри. Позаду в чорно-сірій мряці розтає маленьке українське диво, яке руйнує усі захисні цинічні стереотипи і, здається, за півгодини робить з досвідченої мавпи панельних джунглів нормальну людину. N 49⁰55.051’ E024⁰36.739’. 261 метр над рівнем всесвітнього моря.
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Сидіти в наметі в глухому карпатському лісі за десять кілометрів від найближчого житла, пити чай, зварений на вогнищі, слухати нічних цвіркунів та шум дерев і писати про це все в інтернеті на "восьмигодинному" ноутбуці - погодьтеся, щось в цьому є :)
Бачу, що тут вже про бідний Свірж ціла буча піднялася. Про те, як там все погано вже писано вдосталь, напишу, як нам там було добре.
Отже - за спиною чергова нічна поїздка за вісім годин. Позитиви і негативи все ті самі - з одного боку жодних даішників, вільні дороги і нічна прохолода, з іншого - спати хочеться, якщо не накачати себе якимось редбуллом чи барном. З урахуванням зупинки в Підгірцях біля замку, який зараз зачинено на реставрацію - до речі непогано реставрують, лялечка буде - були ми в Свіржі близько десятої. Думали, що будемо одні з перших - дідька лисого, деякі ще в четвер увечері приїхали і позаймали усі місця під намети, які були відділені стрічкою. Аж дивно - плануючи 30 000 гостей організатори чомусь відокремили стрічкою місця для, дай боже, ста наметів. Мабуть вважали, що інші будуть зі Львова щодня їздити, абощо. Втім, в перший день це був єдиний недолік, якщо його можна так назвати - ми просто стали поза стрічкою, як і згодом багато інших, та й по всьому. В іншому перший день це був кращий фестиваль з тих, на яких я був - з точки зору організації, звісно. Навіть на Трипільському колі були недоліки - хоча б мала кількість туалетів, звукове перекриття сцен, відсутність нормальної їжі і таке інше. Хоча останнє, мабуть, треба адресувати нашим горе-підприємцям, більшість з яких вважає, що на подібних заходах нічого, окрім пива і чіпсів, нікого не цікавить. Самі собі злі буратіни - особисто ми усі три дні харчувалися у двох торговців, які додумалися приїхати з повним набором - від смаженої курки і гарячих перших страв до чаю і кави з канапками. Могли б і самі, але ліньки було - та й сил ні на що не вистачало після купи концертів. Тут же таких проблем не було і близько - туалетів близько півтори сотні, чотири сцени в різних кінцях, обмежені рельєфом і спрямовані в різні сторони, аби не заважати одна одній, рів із забором, аби зайві не ходили - одним словом продумано все було просто чудово. Шкода лише, що закінчилось погано.
Що проблеми у фестиваля будуть, не здогадувався хіба що дуже наївний. Одна ідея поставити на фестиваль у Львівській області ціну квитків від 150 до 800 гривень вже ставила під великий сумнів саме його існування - здебільшого катаються на такі заходи студенти, найбагатші з яких живуть в Києві, а з нього аби дістатися місця фестивалю, треба докласти ще 150 гривень. Плюс їжа та інші дрібниці - набігає кругленька сума, яку і у батьків не дуже попросиш, і сам не сильно збереш. Очевидно розрахунок був на львів"ян - але тоді вони мають, як в тому анекдоті, сказати "Дякую за комплімент". Плюс "зональні" квитки, які дорожчали з кожним місяцем - в кризові часи, коли не знаєш, як проведеш наступний тиждень, сама ідея купувати квиток за три місяці виглядає утопічною. Та й влаштувати повноцінний триденний фестиваль в тижні з двома вихідними теж важкувато. Одним словом підозр було багато - і вони, як тепер усі знають, справдилися повною мірою. При озвучених організаторами витратах в два мільйони гривень відвідувачів було близько п"яти тисяч, що дає від сили мільйон. Але і до цього можна було б приготуватися, якби організатори мали хоч трішки бізнес-клепки в голові: з проданих квитків трішки менше тисячі - ті, хто купив електронні квитки в інтернеті. Вже звідси можна було б зрозуміти, що сподіватись навіть на 10 000 народу було більш ніж наївно. Якби вони вчасно зреагували, відмовились від деяких витрат, оптимізували б програму - такої ганебної поразки можна було б уникнути. Але - сталося, що сталося. Вони, як школярі-початківці, вважали, що "тато не помітить запису в щоденнику" - себто що в суботу приїде навала бажаючих, і в результаті програли з тріском. Не знаю, як вони тепер будуть розгрібатись з компенсаціями - і квитки ще не найбільша проблема.
Та поза тим ми їхали гарно відпочити і послухати улюблених виконавців - ми їх і отримали, навіть більше - зробили кілька приємних відкриттів. Зокрема чотири "волиністи" і один барабанщик зі здоровенним барабаном, які складали латвійський гурт "Аюлі" - просто "порвали" натовп. Щоб зрозуміти рівень враження достатньо сказати, що виступали вони після запальних "От Вінта" - до речі вживу вони ще кращі, аніж на дисках, настільки гарно працюють з натовпом і взагалі організовують свій виступ - і почали одночасно із запланованим початком виступу "Плачу Єремії", на який після "От вінта" поповз весь натовп. Але - зупинився, повернувся, довго слухав і ще й на "біс" викликав - настільки гарно хлопці грали. Та й взагалі усі інші виконавці молодці. Хоча багато ким розрекламована мені Катамадзе нашому сімейству абсолютно не сподобалась - ну кричить голосно, ага. Але це не наш формат, однозначно. Зате улюблених артистів усіх почули, зіграли вони чудово, тому особисто ми ні про що не шкодуємо - а хто шкодує, той сам собі ворог.
Мабуть найбільша і найгірша проблема фестивалю була не в організаторах, а у відвідувачах. Я навіть промовчу про російськомовність - хоча як можна тинятися на етнофесті у вишиванці і при цьому усім відповідати російською - не розумію. Можна промовчати навіть про сміття і матюки. Я навіть не згадаю незлим тихим словом придурків, які, маючи вільним ціле поле, примудрилися вліпити свого намета не просто на наші кілочки, а - повністю перекривши вихід з намету. Хоча маю зізнатися - це треба мати дуже оригінальну логіку. Але найголовніше - курці. О, це бидло, як би воно пристойно не виглядало, вивести може з себе кого завгодно і де завгодно. Цим виродкам навіть в голову не приходить не лише те, що я приїхав до Карпат подихати свіжим повітрям, а не їхнім смородом - їм навіть невтямки, що коли ти стоїш на концерті і навколо тисячі людей, то витягати при цьому цигарку і палити - це навіть не демонструвати себе бидлом, це просто навіть не знаю, як сказати. Як же ви мене дістали, виродки - заслав би усіх до газових камер і труїв би там тютюновим димом, поки б очі не повилазили.
А фестиваль - гарний. Навіть з таким закінченням.

Відвідувачі, виконавці і сонце.

Трохи фотосміттячка, яке не потрапляє до жодної з категорій при розбиранні фотографій. Хай в інтернеті валяються...

Два однакові сеати під час "львівської зустрічі" з одноклубницею. Мої їй вітання при нагоді і черговий реверанс в сторону "західних" українців - запросити до себе додому ночувати абсолютно незнайомих людей, нагодувати, надати ванну, і наступного дня закинути на півдня заради них роботу - це надзвичайно приємно і так само сильно незвично для нас, "центральних", звиклих недовіряти усім і кожному.

Зображення

Ага, я також люблю "гарні" числа :)

Зображення

Незрозуміла "космічна" споруда в чистому полі. Що воно таке - не питайте, якщо хтось знає - скажіть :)

Зображення

Обличчя, так би мовити, нашого майбутнього - українська молодь на Свіржі. Для справедливости треба сказати, що вона така не вся, але про гарну молодь - потім.

Зображення Зображення

Один з пари соколів, які криками свого полювання розбудили над третього дня відпустки, коли ми стояли з наметом в лісі, край якогось поля. Шкода, що розмито вийшло - але на місці вони не висілі, а гасали за дрібними пташками.

Зображення
node
Прапорщик
Прапорщик
Автомобиль: "Победо" 1,6sw

Повідомлення node »

Прочитал все на одном дыхании.. спасибо. Надеюсь Вы найдете, именно то место, которое будет именно для Вас.
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

node писав:Прочитал все на одном дыхании.. спасибо. Надеюсь Вы найдете, именно то место, которое будет именно для Вас.
Cпасибо. Будем стараться :)
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Хто пішов штовхатися на майдан (і потім розповідав мені, що нічого не побачив, бо організація параду була просто жахлива - втім, чого очікувати від дійства, яке було проведено виключно для можливості президенту попіаритись) чи виїхав на города, хто пішов на шашлики або просто сидів удома - ми ж вирішили витратити вихідні на поїздку до одного зі страшно дорогих і розрекламованих президентських проектів, "відродженого" міста Батурин. Ну і заразом заглянути в Сокиринці, до яких минулого разу (це була наша перша автопоїздка, яка вийшла великим "млинцем") не потрапили вчасно.

Читати далі тут, бо нема зараз часу конвертити всі теги :)
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Щось я давно нічого не викладав, а вже літо скоро - може комусь захочеться на власні очі побачити щось.

Хай буде цього разу Приозерне і Коропець.

Маленька місцинка, на яку витратили всього з півгодини - більше не було чого дивитися, хоча палац колись був неймовірно гарний.

Зображення

Палац знаходиться в селі Приозерне, колишні Псари. Колись ними володів Юзеф Яблоновський, який звів там перший палац з дерева. Та всього за століття недовговічний матеріал зробив споруду непридатною для вживання, тож будівлю, яка вже встигла змінити чотирьох господарів, поки не потрапив до рук графа Станіслава Рея, точніше - до ручок його дружини Вільгеміни, яка наказала розібрати "халабуду" і збудувати нормальне, пристойне житло. Палац будували кілька років, довкола розбили великий парк. Що то вийшло за диво - можна побачити навіть зараз, попри його жалюгідний стан.

Зображення

Аби потрапити до самого палацу, до самого села їхати не треба - десь за кілометр до нього є отакі ворота, біля яких можна залишати транспорт і далі йти пішки. На воротах ще досі прикріплено розклад недільної школи, яка тут колись розміщувалася - та це лише згадки, насправді ще в минулому році УПЦ КП, які свого часу передала палац держава, продала його з аукціону за жалюгідні 350 000 гривень. Стосовно нового власника у мене відомостей нема, але його нове надбання, вочевидь, цікавить мало - жодних ознак людської діяльності за останній рік нами помічено не було. Та й за часів УПЦ в ньому мало хто що робив - двері до нього зачинені, але через вікна видно, що вся будівля руйнується не лише ззовні, а й зсередини, за виключенням кількох кімнат правого крила, де зроблено "євроремонт" і встановлено металеві двері з хрестом. Якщо ж згадати, що за радянської влади в ньому був гуртожиток, божевільня і навіть свинарник - то стає зрозуміло весь його теперішній стан.

Від парку наразі лишились самі згадки - в ньому панують ящірки та вужі, все заросло бур'яном і лише дерева нагадують, що колись тут був порядок.

Може на світлинах видно не дуже добре - але всі три сторони "портику" згори прикрашені гербами - власники замку були ріднею для багатьох шляхетських родів Польщі. На жаль я впізнав лише Abdank, Pilawa і Trąby - якщо хтось знає інші, кажіть.

В цілому ж стан споруди залишає гнітюче враження - при тому, що за досить невеликої кількості грошей можна було б відреставрувати будівлю і зробити справжню красуню, в такому глухому місці це нікому не потрібно - тим паче, що будівля вже в приватних руках. Можливо новий господар бажає зекономити на роботах з розбирання і чекає, поки вона завалиться сама, щоб потім побудувати щось своє? Не знаю... Але чергову архітектурну пам'ятку Україна вже втратила де-юре, а скоро втратить і де-факто.

Наступним пунктом був Коропець.

Наступним пунктом був село з романтичною назвою http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%86%D1%8C">Коропець[/img. У нього навіть свій сайт є - чи багато подібних населених пунктів можуть таким похвалитись? :) Також тут святкують День Коропа, на який ми, на жаль, не потрапили - але факт цікавий. Попри такі визначні відмінності Коропця від звичайного пересічного села дороги до нього були чи не найгіршими з усіх, якими ми їздили. Та ми рішуче продерлися через неї і дісталися території інтернату, де стоїть палац графа Бадені - головна перлина Коропця.

Зображення
На жаль нині палац повністю зачинений через катастрофічно-аварійний стан приміщення. В дворі ми зустріли колишнього фізрука інтернату, який гуляв з онукою - він спробував поговорити по знайомству зі своїм колишнім директором, але той однаково не погодився, що доводить - просто підпертими балкою стелями, як на http://www.castles.com.ua/uploads/pics/PB262216.jpg">цій світлині[/img, там вже давно не обходиться.

До речі, наш співрозмовник розповів, що купол в центрі колись був гігантським акваріумом з прозорими стелею і підлогою, тому танцюючі в залі під ним пари могли милуватися екзотичними рибами, які плавали між зорями.

Ліпні барельєфи, якими прикрашено весь палац, досі знаходяться в чудовому стані, та й взагалі його зовнішній бік намагаються регулярно приводити до хоч якогось порядку, оскільки на нього виходять вікна сучасного корпусу, а перед ним проводяться різні лінійки.

А от якщо зайти з іншого боку, то руйнівна сила погоди і часу видно неозброєним оком.

Зображення Зображення Зображення[/img]

Старих дерев, які колись оточували парк, теж майже не лишилося - їх зараз зрізають. Один з цих велетів, товщиною з половину мого зросту, якраз лежав на задньому дворі, щойно спиляний.

Зображення

Боюся, що скоро від палацу лишаться самі стіни.
YARRI
Полковник
Полковник
Автомобиль: JETTA BSE+GAS Trip

Повідомлення YARRI »

СУпер...а карту маршруту можеш викласти?
Ремонт в стиле "хай тэк" обычно переходит в стиль "хай так". И заканчивается стилем "х…й с ним"
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

YARRI писав:СУпер...а карту маршруту можеш викласти?
На жаль десь не можу її знайти - та й взагалі, вона дуже сильно коригувалася під час мандрівки, тож краще її намалювати ще раз. Та це вже не сьогодні - пізніше викладу обов"язково. :)
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Як відомо - Буковель один з найшикарніших і найдорожчик курортів України. Деякі френди навіть називали його "курорт європейського рівня". Не знаю - на європейських не був, але купа недоліків навіть якщо порівнювати просто з поняттям "приємний відпочинок" знайдеться.

От про ціни точно ніхто не бреше - наше щастя, що все було сплачене компанією Samsung, інакше сімейний бюджет був би підірваний. Не знаю, скільки там коштує проживання - згідно банерів в несезон воно може починатись і від 129 грн, але щось у мене великі сумніви щодо комфортності такого проживання. Ми жили в двоповерхових будиночках просто на території ГК - є ще варіанти проживання в готелі та аренди на велику сім'ю шикарного двоповерхового котеджу з каміном та плазмовими телевізорами, але то для тих, хто приїздить туди не потягом, а на "Інфініті" (оренда такого шале - 40 000-90 000 грн за тиждень). Власне проживання і є тим, до чого менше всього претензій - точніше їх взагалі нема. Щоденне прибирання, поповнення гігієнічних штучок, заміна білизни, електронні замки на картках - все, як має бути. Харчування теж сподобалось стравами, я взагалі полюбляю західноукраїнські заклади харчування: хоча "шведський стіл" - страшне зло для ваги. :)

Читати далі
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Перебираючи залишок світлинок натрапив на кілька "фотоприколів". Історія перша: десь на півдороги від Олики до Острога на дорозі зустріли місцеву пам'ятку у вигляді каркасу колись білого, довжелезного лімузина Hammer, спаленого дощенту. Схоже якесь весілля "докаталось", сподіваюсь, що ніхто не постраждав. На таку дивину зупинялись абсолютно всі, і фотографували теж. Навіть одне весілля зупинилось - може те саме?

Зображення

Але я все ж не встиг зреагувати і проїхав з добру сотню метрів, поки ми радились, зупинятись чи ні - тому фотографував здалеку, ліньки вже було повертатись.

Через кілометр зустрілось "білоруське диво".

Зображення

Виглядає цікаво і навіть дещо потужно, та й мандрувати, мабуть, зручніше і безпечніше, аніж на двоколісному. Щоправда проблема з дощем все одно не закрита. :)

І надзвичайно крутий запорожець, "зібраний в Баварії".

Зображення
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

Під час мандрів, а точніше в Збаражі і в Острозі, знайшли дві виставки - вишивки
Зображення

та дерев"яних скульптур Володимира Лупійчука

Зображення

Щоб не розносити тут всю тему вздовж і впоперек - показую тільки маленькі, великі краще дивитись в галереї

А отакі у нас бувають церкви по селах (Микулинці, якщо не помиляюсь)

Зображення
-=VJ=-
Майор
Майор
Контактна інформація:

Повідомлення -=VJ=- »

YARRI писав:СУпер...а карту маршруту можеш викласти?
Знайшов. Викладаю

Зображення

А це остання мандрівка на травневі свята :)

Зображення

Зокрема ось так виглядає "бідна Західна Україна", яку "годують шахтарі і металурги Донбасу" :-D

Зображення Зображення

Зауважую - це приватні будинки, не готелі. :-D
І це не окремі "магнати", це все село таке.

Далі можна тут дивитись, щоб форум картинками не "рвати".
Відповісти